I kølvandet på 2. verdenskrig begyndte verden for alvor at blive globaliseret, og med Sovjetunionens sammenbrud i 1991 blev endnu flere lande, særligt i Østeuropa, involveret mere i denne globalisering. 

‘Globalsering’ er et svært ord og fænomen, der dækker, over at verden er blevet mere forbunden. Det skal forstås på 5 forskellige måder: Det handler om (1) Politik, (2) Militær, (3) Økonomi, (4) Kultur og (5) Klima.

Den politiske globalisering kan forstås igennem en organisation som FN. Den politiske globalisering har betydet, at det er blevet nødvendigt, at lande fra den ene side af kloden skal kunne tale sammen med lande fra den anden side. Hvis ét land begynder at udvise alle dets udenlandske statsborgere, så kan det eksempelvis have betydning for lande fra alle dele af verden.

Ved at se på NATO kan man få forståelse for den militære globalisering. Efter at NATO ikke længere havde en direkte fjende i Sovjetunionen, så vidste organisationen ikke, hvad der skulle være dens formål. Da USA blev terrorangrebet d. 11. september 2001, fik NATO dog en ny mission: Terrorister kunne komme fra hele verden, og NATO skulle derfor være i stand til at slå ned på militære grupper, lige meget hvor i verden de boede. Krigene i 00’erne i Irak og Afghanistan er gode eksempler på militær globalisering.

Økonomisk globalisering kan man se bare ved at åbne sit køleskab eller tøjskab. I dag bliver der købt og solgt varer mellem verdens lande som aldrig før! Det kan være en god ting, da det betyder, at vi kan tjene mange penge. Men det betyder også, at vi er mere afhængige af, hvad omverdenen tænker om os end nogensinde før.

De internationale handelsmænd overvejer, om det er en god idé at satse på Danmark og købe sig ind i danske virksomheder. Hvis den danske regering fører en politik, som de internationale handelsmænd ikke kan lide, så kan det skade vores økonomi, da de trækker deres penge ud af landet. Under den økonomiske globalisering skal danske politikere altså ikke bare lave politik, der passer til de danske vælgere, men de skal også sørge for at holde de internationale handelsmænd glade.

Kulturel globalisering er Hollywood, Lego og FC Barcelona. Over hele verden leger børn og voksne med de samme Barbie-dukker, lytter til de samme sange af Justin Bieber og får deres nyheder fra nogle af de samme aviser og TV-kanaler! Kulturel globalisering handler om, at det kulturelle indhold i vores liv bliver mere og mere ensartet verden over.

Klimatisk globalisering handler helt enkelt om, at CO2-udledninger i ét land også påvirker den fremtidige temperatur i alle andre lande på jordkloden. Det handler dog også om miljø: Hvis Japan smider tonsvis af plastik og olie i vandet, så vil det over tid også negativt påvirke fiskebestanden på USA’s vestkyst.

Hovedpointer:

(1) Globaliseringen tog for alvor fat efter 2. verdenskrig og blev boostet med Sovjetunionens sammenbrud i 1991.

(2) ‘Globalisering’ betyder, at verden er forbundet.

(3) Globalisering kan både være politisk, militær, økonomisk, kulturel og klimatisk.

Centrale begreber:

Globalisering

9/11

Irak-krigen

Afghanistan-krigen