En velfærdsstat er en stat, der har som mål at sikre velfærd for sine borgere. Den danske velfærdsstat er stor, og den følger dig gennem hele dit liv. Lige fra når du kommer til verden på et hospital, og til du begraves på en offentlig kirkegård. Ja, hvis du er i en folkeskole, så sidder du i selve velfærdsstaten lige nu!

De fleste rige lande kalder sig selv for velfærdsstater, men de er alligevel vidt forskellige. Man skelner normalt mellem 3 forskellige former for velfærdsstater, så man kan sammenligne lande internationalt.

De tre typer af velfærdsstater hedder: Den universelle, den liberale og den korporative.

I den universelle velfærdsstat er statens udgifter og skatter høje, men det betyder til gengæld, at alle borgere bliver dækket. Du får altså eksempelvis gratis skole, gratis lægehjælp og gratis folkepension, uanset hvem du er, og uanset om du selv er rig eller fattig.

I den liberale velfærdsstat er statens udgifter og skatter på et absolut minimum. Staten giver kun hjælp til dem, der trænger allermest. Du skal altså være meget fattig, før du kan få betalt lægehjælp, penge til uddannelse eller lignende. Alle andre må selv tegne private forsikringer og bruge egne penge, hvis de eksempelvis vil have en god uddannelse.

I den korporative velfærdsstat er det slet ikke staten, som er den vigtigste støtte til folks velfærd. I stedet så er det ofte folks arbejdspladser, som sikrer dem forsikringer mod eksempelvis sygdom. Familien og de kirkelige samfund spiller også mange steder en stor rolle og hjælper, når nogen har det svært.

Normalt siger man, at vi i Skandinavien har den universelle model, i England og USA har de den liberale og i central-europæiske lande som Tyskland har man den korporative. De tre forskellige slags velfærdsstater er dog mest bare nogle kasser, som hjælper med at vise, hvilke vigtige forskelle man skal holde øje med. Der er derfor få lande, som passer perfekt på én af modellerne, og som vi skal se, har Danmark måske også bevæget sig længere væk fra den universelle model over de seneste 20 år.

Hovedpointer:

(1) En velfærdsstat er en stat, som har til mål at sikre sine borgeres velfærd.

(2) Den danske velfærdsstat følger os lige fra vugge til grav.

(3) Man kan skelne mellem tre forskellige typer af velfærdsstater: Den universelle, den liberale og den korporative.

(4) I Danmark siger man typisk, at vi har den universelle model.

Centrale begreber:

Universel velfærdsstat

Liberal velfærdsstat

Korporativ velfærdsstat