Verden er fuld af internationale organisationer. De internationale organisationer er med til at samle lande, så landene lettere kan blive enige og løse store problemer. En verden uden internationale organisationer ville svare til en verden uden fælleschatter på Facebook: Det ville være hammerbesværligt, hvis man altid skulle skrive til hver enkelt person, når man ville stable en fest, fodboldkamp eller shoppetur på benene! Med internationale organisationer kan mange lande koordinere og blive enige om deres planer sammen.

Internationale organisationer har hvert deres formål. FN er både et mødested for klodens lande, så man kan diskutere hvilken retning, verden bør bevæge sig i. Det er dog også en organisation med en masse underafdelinger, som selv forsøger at forbedre verden. FN har eksempelvis afdelinger som UNICEF og WHO. UNICEF er verdens børnefond, som arbejder for at sikre børn i hele verden en tryg familie med mad, husly og uddannelse. WHO er verdens sundhedsorganisation, som forsøger at udrydde sygdomme som AIDS og malaria.

Formålet med en organisation som NATO er militært at sikre dets medlemslande. Ud af de 29 lande, der er medlemmer, ville de færreste kunne klare sig på egen hånd, hvis eksempelvis Rusland angreb. Det oplevede Ukraine selv i 2014. Ukraine er ikke en del af NATO, så da Rusland begyndte at sende soldater ind i den østlige del af landet, kunne Ukraine ikke gøre meget modstand. Rusland har i dag erobret flere dele af landet.

Grafen herover viser den årlige procentvækst i eksport for hvert land i den såkaldte OECD-klub. OECD er en organisation der forsøger at sikre økonomisk  vækst og samarbejde i en række demokratiske lande, der er i alt 36 medlemslande. Grafen viser altså hvor meget mere landene er i stand til at sælge til udlandet for hvert år, der går. Som du kan se, er væksten i langt de fleste lande positiv og endda ret høj.

Den store handel i verden skyldes bl.a. organisationen WTO, World Trade Organization. Gennem WTO er de fleste lande i verden gået sammen for at gøre det let at handle med hinanden. Bl.a. har de skåret ned på told, så det ikke koster lige så mange penge, hvis man eksempelvis vil importere et par sneakers fra USA.

WTO er dog også blevet kritiseret, da fattige, særligt afrikanske lande, er blevet nærmest tvunget med i samarbejdet, også selvom de ikke rigtigt har været klar. Det har betydet, at i mange af de fattige lande har indbyggerne ikke selv været klar til at masseproducere produkter til udlandet, og derfor er de endt med at importere i stedet. De fattige lande bliver altså afhængige af at købe fra de rige lande, og på den måde forbliver de fattige lande fattige, og de rige bliver endnu rigere.

Hovedpointer:

(1) Internationale organisationer gør det let for mange lande at tale sammen samtidig.

(2) Danmark er medlem af mange internationale organisationer, som har hvert deres formål.

(3) FN sikrer dialog og har også underorganisationer, som arbejder direkte for at forbedre verden.

(4) NATO sikrer forsvar for dets medlemslande.

(5) WTO gør det lettere for dets medlemslande at handle sammen.

Centrale begreber:

Internationale organisationer

FN

NATO

WTO