Vi er sociale væsener. Selvom nogle måske godt kan lide at være alene en gang imellem, så har vi alle sammen nogle grupper, som vi er en del af. Sådan er vi mennesker bare. Vi har vores forskellige grupper, så vi har nogen at tale med, udveksle idéer med og generelt bare være sammen med. Men grupper spiller også en anden rolle. Når vi er sammen med andre mennesker, så påvirker de os nemlig. 

Hvis alle dine venner begynder at blive fan af en ny tv-serie, så er der ret stor chance for, at du også begynder at se den. Eller tænk på hvordan ord spreder sig. Hvis dine venner begynder at sige “våd hund” om noget, der er nederen, så spreder det sig formentlig. Sådan er det sket med “cool”, “nice” og andre ord igennem tiden.

Som menneske bliver vi påvirket af alle de forskellige grupper, vi er en del af. Nogle grupper betyder dog mere for os end andre grupper. Man taler om primære grupper og sekundære grupper.

Primære grupper er grupper, hvor der er et tæt forhold mellem personerne, og hvor der tilbringes meget tid sammen. Familien og tætte vennekredse kan nævnes som eksempler. Det er de primære grupper, der påvirker os mest.

Sekundære grupper er mindre tæt forbundet og ofte med mange medlemmer. Sportsklubber, arbejdspladser og skoleklasser kan være eksempler på sekundære grupper. Sekundære grupper påvirker os også meget – bare tænk på hvordan du er blevet påvirket af fritidsklubber, sportsklubber og skoleklassen. 

En primær gruppe behøver ikke være en primær gruppe for evigt. Det kan være, at du har en vennegruppe, som du er rigtig tæt på, men på et tidspunkt begynder I at drive lidt fra hinanden. Så går gruppen fra at være en primær gruppe til en sekundær gruppe.

Men alle de grupper, som du er en del af, påvirker dig og din identitet. Selvom du måske ikke længere ses med Kasper, Jesper og Jonathan – dine tre gamle venner – så har de stadig haft en indflydelse på, hvem du er som menneske.

Sådan indgår vi i forskellige fællesskaber igennem livet, og de sætte alle deres præg på os som person.  

Hovedpointer:

(1) Vi er alle en del af forskellige grupper og fællesskaber, som påvirker os som indidvid.

(2) Primære grupper er de grupper, hvor der er et tæt forhold mellem personerne, og der tilbringes meget tid sammen.

(3) Sekundære grupper er ofte større grupper, og det er de grupper, hvor man tilbringer mindre tid sammen.

Centrale begreber:

Primære grupper

Sekundære grupper