Det er let at konstatere, at der er brug for forandring, hvis vi skal undgå alvorlige klimaforandringer. Det er dog sværere at fastslå præcist, hvor meget der skal til, for at vi kan sikre en bæredygtig fremtid!
Én af de mest brugte og mest enkle måder at regne på er ved hjælp af den såkaldte IPAT-ligning. Ligningen består af fire led og lyder: I = P * A * T.

“I” står for “impact” og betyder påvirkning. Et mål for påvirkning kan eksempelvis være, hvor meget CO2 vi udleder.

“P” står for “population” og betyder befolkning. Da det handler om kloden, er det relevant at se på hele verdens samlede befolkning.

“A” står for “affluence” og betyder velstand. Det mest brugte mål for velstand er BNP.

“T” står for “technology” og betyder, surprise, teknologi. Med “T” er der fokus på teknologi, som kan hjælpe med at mindske udledningen af CO2.

Samlet set fortæller ligningen, at verdens samlede CO2-udledning afhænger af (1) hvor stor en verdensbefolkning vi har, (2) hvor stor en rigdom vi har i verden, og (3) hvor smart og effektiv en teknologi vi har.

Hvis vi i stedet for ser på udviklinger, så kan I = P * A * T omskrives til I = P + A + T. Det betyder, at vi nu kan opstille en ligning for, hvor effektiv vores teknologi skal være, hvis vi skal nå det berømte mål om at holde den globale temperaturstigning til maksimum 2 grader celsius.

Ifølge målet om de 2 grader celsius så skal verden hvert år begrænse sin CO2-udledning med 4,9%. Vores “I” er altså på (-)4,9%.

Da verdens befolkning i de næste 50 år ifølge FN forventes at vokse med 0,7% årligt, så er “P” på 0,7%.

Den økonomiske vækst i verdens lande har de seneste 20 år været på omkring 1,4%, så “A” er på 1,4%.

Nu mangler vi altså kun “T”, og vores ligning ser således ud: (-)4,9% = 0,7% + 1,4% + T.

Hvis ligningen skal gå op, så skal “T” (vores teknologi) altså forbedres med 7% om året! De seneste 20 år er vores teknologiniveau ifølge beregninger fra den britiske økonom Tim Jackson kun blevet 0,7% mere CO2-effektiv om året. Vores teknologi skal altså blive 10 gange mere effektiv end hidtil, hvis vi skal holde os under de 2 grader celsius!

Prøv selv herunder: Hvis man nu ændrede på befolkningstilvæksten eller den økonomiske vækst, ville der så være andre måder at opnå et fald på 4,9% i årlige udledninger af CO2?

Hovedpointer:

(1) Det er et mål for verdens lande at begrænse den globale opvarmning til maksimum 2 grader celsius.

(2) IPAT-ligningen er en simpel og brugbar måde at regne på klimaforbedringer.

(3) Medmindre vi ændrer på verdens befolkningstilvækst eller økonomiske vækst, så vil det kræve meget store teknologiske forbedringer, hvis vi skal holde os under 2 grader celsius.

Centrale begreber:

IPAT-ligningen