Markeds- og blandingsøkonomi
P lanøkonomi betragtes i dag af flertallet som en fejlslagen type af økonomi. Efter Sovjetunionens fald er den blevet kritiseret sønder og sammen, og der er nu få fortalere tilbage for planøkonomien.
Som vi så i Level 2, er det dog vigtigt at skelne mellem planøkonomier med kommandoplanlægning og planøkonomier med retningsgivende planlægning. Mens det ene er på vej ud af historien, så kan det andet vise sig at være i fremgang. Særligt behovet for at mindske udledningen af CO2 og andre drivhusgasser kan betyde, at flere lande måske vil begynde på mere retningsgivende planlægning fra statens side.
Derudover er det vigtigt, at man gør sig overvejelsen: Hvem har interesse i, at planøkonomien bliver kritiseret?
Debatten om planøkonomi over for markedsøkonomi handler lige så meget om ideologi som alle andre økonomiske diskussioner. Som vi har set på Level 1 og Level 2, er det langt hen ad vejen med rette, at planøkonomien bliver kritiseret, men kritikken af den skal være fair.
Mange voksne mennesker er blevet oplært i et argument, der lyder: “Sovjetunionen havde planøkonomi. Sovjetunionen brød sammen. Derfor er planøkonomi uholdbar.” Men Sovjetunionen var jo også et undertrykkende diktatur, hvor diskussion og kreativitet blev holdt nede. Måske var det i stedet dette moralske forfald, som fjernede folks lyst til at arbejde for styret, og på den måde fik det hele til at bryde sammen til sidst? Det er altså ikke givet på forhånd, at planøkonomien havde skylden for Sovjetunionens sammenbrud og dermed heller ikke sikkert, at planøkonomien er uholdbar.
Det vigtigste er, at man tænker kritisk – også når man beskæftiger sig med økonomi. Hvis folk kommer med argumenter, der bygger på historiske eksempler, på tal eller på teorier, så er det muligt at vurdere dem, og se om man er enig. Men hvis der kommer nogen og siger “Sådan her er verden, og sådan er den bare”, så skal man være ekstra kritisk, for så er det nok fordi, at det handler mere om holdninger end fakta!
Ekstraopgave 1 - Femårsplaner i Sovjetunionen
Femårsplaner i Sovjetunionen
Undersøg hvordan man blev enige om femårsplaner i Sovjetunionen. Brug eventuelt søgeordet “Gosplan”.
Ekstraopgave 2 - Gæt behov
Gæt behov
Du skal købe ind for din sidemakker, og han har givet dig 100 kr. En frysepizza (Princip – Pepperoni) koster 40 kr. En pose slik (Haribo – Matadormix) koster 20 kr. En halv liter yoghurt (Cheasy – Jordbær) koster 10 kr. Hvad køber du for pengene?
Nu skal du høre din sidemakker, hvad han ville have købt, hvis han selve havde haft de 100 kr. Hvor præcist ramte du? Hvor godt kender du din sidemakkers behov?
Ekstraopgave 3 - Informationsasymmetri
Informationsasymmetri
Kritikken af, at planlæggerne under planøkonomien ikke sidder med den samme viden som arbejderne, kender man også fra en videnskabelig retning, som hedder “Principal-Agent”-teori. Undersøg hvad den går ud på og prøv at forklare det til din sidemakker eller fortæl det til din lærer.
Hovedpointer:
(1) I dag er der ikke mange fortalere for planøkonomi.
(2) Selvom der er færre planøkonomier med kommandoplanlægning, kan det godt være, at flere lande vil begynde at praktisere retningsgivende planlægning.
(3) Planøkonomi kan sagtens kritiseres, men kritikken skal være fair og med en sammenhængende argumentation.
(4) Økonomi er ikke en objektiv videnskab, men noget som kan ses fra mange sider alt efter holdning og ideologi.
Centrale begreber:
Sovjetunionens sammenbrud
Klassediskussion 4
Kriser
Klimaforandringerne kan måske fremtvinge mere planøkonomi. Hvilke andre former for kriser, kunne man forestille sig, ville skabe flere planøkonomier?
Klassediskussion 5
Vurdering af argumenter
Hvilket af de tre argumenter fra quizzen (og herunder) synes I er bedst? Hvilket et er værst?
“Planøkonomien har svært ved at udvikle nye opfindelser, da der kun bliver investeret i ny teknologi, hvis staten tror, at det er en god idé”
“Planøkonomi virker ikke, fordi Cuba har haft planøkonomi i over 60 år, men er ved at skifte væk fra det”
“Planøkonomier har svært ved at producere effektivt, da arbejderne ved mere om deres arbejdsopgaver og omkostninger, end planlæggerne fra staten gør”