Ugens aktuelle – uge 10, 2018
Børn der leger (https://www.pexels.com/photo/boy-in-blue-and-white-shirt-playing-near-on-body-of-water-with-boy-in-red-shirt-160946/)
Regeringens nye udspil indeholder overvågning af forældre og børn
,Den seneste uge har regeringens ‘Ghettoplan’ fyldt meget i de danske medier. Intentionen bag udspillet er at bekæmpe de såkaldte ghetto-områder, hvor beboerne ofte står uden for arbejdsmarkedet, ikke altid kan tale dansk og typisk er lavt uddannede. En af løsningerne er ifølge regeringen at bruge digitale programmer, som kan lave en profil på hver familie med børn. Profilen bliver skabt ud fra data, som opsamles på nettet: Hvor ofte man går til lægen, steder man køber sin mad osv. Ud fra den data, som staten besidder, kan der så laves en profil på hver familie, hvor familien gives point: Få point betyder, at det er en familie, hvor barnet er i fare for at ende arbejdsløs, uuddannet mm. Programmet er altså ment til at kunne udpege de familier, hvor børnene er særligt udsatte for negativ påvirkning, så man kan sætte ind, inden det er for sent for barnet. Selvom det muligvis kan løse nogle samfundsproblemer, peger flere på, at det er farligt for den danske retsstat, hvis staten begynder at overvåge borgerne så tæt. Selvom det ikke står direkte i grundloven, at digital overvågning er ulovlig (den er jo skrevet i 1849!), kan overvågningen betyde, at borgerne mister tilliden til staten.
Det her viser, hvordan databeskyttelsesloven i sin nuværende form vil åbne for en skjult massebehandling af data, som underminerer borgernes tillid.
Lektor i persondataret ved Aarhus Universitet, Hanne Marie Motzfeldt
Spørgsmål og opgaver
Opgave 1
Hvordan og hvorfor vil regeringen overvåge familier og børn?
Del dit svar med resten af klassen og se hvad elever fra andre skoler har svaret:
Opgave 2
Hvordan vurderer I forholdet mellem overvågning af familier og så grundlovens § 72 (retten til privatliv)?
Del dit svar med resten af klassen og se hvad elever fra andre skoler har svaret:
Opgave 3
Hvor går grænsen for statslig overvågning? Hvis nu staten f.eks. ved, at den ved overvågning af borgerne kan forbedre samfundet, skal den så gøre det? Eller er der en grænse?
Del dit svar med resten af klassen og se hvad elever fra andre skoler har svaret: