Samfundsøkonomiske sammenhænge
Løn er en vigtig del af arbejde. De fleste, der arbejder, vil gerne have en så høj løn som muligt. De vil også gerne have gode arbejdsvilkår. Det kan eksempelvis være rart at have en frokostpause ved middagstid, og det kan også være vigtigt for nogle, at chefen ikke bare kan ringe til dig juleaften og kalde dig på arbejde.
Det kan dog være svært at stå alene og komme med krav.
Man står altid stærkere sammen.
Måske jeres lærer gerne vil have, at I tager en dagstur til Farum i Nordsjælland for at se den gamle borgmester Brixtoftes rødvinssamling. Du sidder på bagerste række og tænker “Please don’t. Jeg er stadig træt efter, at vi blev slæbt ud til Elbodalen ved Vejle, bare fordi dalen havde lagt navn til en eller anden ost, som ikke længere bliver produceret!”. Du kan prøve at sige det højt, men din lærer ændrer nok ikke planer, bare fordi du ikke lige er helt game på idéen.
Det er nok i stedet mere magtfuldt, hvis du taler med dine klassekammerater i frikvarteret: “Skal vi ikke sige til Morten-lærer, at vi altså hellere vil analysere Oehlenschläger end at se endnu en vinkælder?”. Hvis du kan få nok klassekammerater med på idéen, så bliver det svært for din lærer at holde fast uden at ændre planerne lidt – der bliver ikke meget tur over det, hvis over halvdelen af klassens elever bliver på skolen for at analysere gamle digte!
På samme måde er det på det danske arbejdsmarked. Hvis du til en lønforhandling står alene, så kan din arbejdsgiver sige: “Fra nu af får du kun 30 kr. i timen, du skal arbejde samtlige weekender og nætter, jeg kan altid råbe af dig og så skal du danse breakdance. Hvis du siger nej, så fyrer jeg dig og ansætter en anden, som er virkelig desperat efter at få et arbejde og derfor vil sige ja”.
For at undgå den situation har mange af de danske arbejdere samlet sig i fagforeninger. Fagforeninger er organisationer, som arbejderne forhandler løn igennem. På den måde kan den enkelte arbejder nu svare arbejdsgiveren: “Hvis du ikke giver mig et bedre tilbud, så begynder alle andre arbejdere i virksomheden at strejke, og ingen andre nye arbejdere vil sige ja til dit tilbud”.
Det er altså på grund af fagforeninger, at danske arbejdere i dag har så gode vilkår, og fagforeningerne kan blive meget magtfulde.
Hovedpointer:
(1) Det er altid lettere at få noget igennem, når man gør det i fællesskab.
(2) Af samme grund har arbejderne på arbejdsmarkedet samlet sig i fagforeninger.
(3) I fagforeninger kan de sammen kræve bedre lønninger og vilkår, når der er jobsamtaler og lønforhandlinger.
Centrale begreber:
Fagforeninger
Klassediskussion 1
Mængde er magt
Har I selv eksempler på beslutninger, som I har fået igennem, fordi I var mange, der slog sig sammen?
Klassediskussion 2
Problematikker
Hvilke problemer kan der være ved meget stærke fagforeninger?